De Leiderschapsparadox

Nieuw Leiderschap speelt met oude tools

De macht heeft ´t bewustzijn niet – het bewustzijn heeft de macht niet

In de transitie van oud naar nieuw is verbindend leiderschap nodig. Omdat we het nieuwe alleen kunnen creëren op basis van het oude, van wat we geleerd hebben van hoe we het wel en niet meer willen. Maar ook omdat we iedereen de kans willen geven om onderdeel van de Nieuwe Economie, of Nieuwe Wereld te worden.

Het leiderschap ontwikkelt zich: er zijn nog rupsen en er zijn al vlinders. Beiden zijn nodig; als maar duidelijk is wie er al vleugels heeft en wie er nog kruipt. Er is een lastige leiderschapsparadox: veel leiders zijn vanwege hun leeftijd meestal nog rups. Ze zijn zonder hulp niet in staat om de basis van de nieuwe waarden te leggen. Gelukkig zijn er al veel vlinders, geboren nieuwe leiders met de waarden vanaf geboorte op ’t nieuwe niveau en een dieper bewustzijn, klaar om de wereld te redden. Helaas botsen zij tegen oude muren op. De machthebbende rupsen zijn niet in staat om hun waarde voor het bedrijf of de organisatie te doorgronden. Er wordt een enorm potentieel aan visionair leiderschap over het hoofd gezien: de fladderende vlinders.

De leiderschapsparadox zorgt voor stilstand

De paradox zorgt voor stilstand: het huidig leiderschap, zij die de macht hebben, ziet misschien wel dat het anders moet, maar zit teveel in het oude systeem vast om daar bovenuit te stijgen en iets werkelijk nieuws te creëren. Het ontbreekt ze aan het nieuwe bewustzijn. Er zijn steeds meer jonge leiders die al met dit nieuwe bewustzijn geboren worden. Simpelweg omdat ze in een andere tijd geboren zijn, met al bewustere ouders (die hun kinderen niet meer belasten met oud-zeer), in een zich veranderende omgeving. Deze jonge leiders hebben een heel heldere blik op de realiteit en op toekomstmogelijkheden. Hun blik op de realiteit is er één van onbegrip: “waarom is het in hemelsnaam zo georganiseerd als het is?” Zij nemen geen genoegen met “zo is het nu eenmaal altijd geweest”, omdat ze inzien hoe het fundamenteel anders kan. En dat willen ze natuurlijk ook. Zij verlangen naar een wereld waarin we aarde inclusief mens voorop stellen. Maar zij hebben de macht niet en kunnen weinig doen om het systeem te laten kantelen. Uit deze machteloosheid ontstaan actiegroepen als Extinction Rebellion.

Van verbindend leiderschap naar verbonden leiders: oud meets nieuw

Verbindende leiders die we eigenlijk nodig hebben om de transitie te leiden zijn zeer zeldzaam. Het is ook bijna onmogelijk om zowel het ene uiteinde – de Nieuwe Economie –  als het andere uiteinde – diegene die nog vastgeketend zit aan het oude systeem –  te begrijpen. De oplossing ligt hem er niet in om huidige leiders proberen op te leiden, maar om in te zien dat we niet alles uit één persoon kunnen halen, en dus meerdere personen met elkaar moeten verbinden. Dat geldt ook voor leiders: verbindt het oude leiderschap; zij die de macht hebben (de boardrooms, hoger management, het kabinet, hoge ambtenaren, etc.) met de jonge leiders: zij die de visie hebben vanuit bewustzijn, en dat kunnen communiceren, zij de op de barricades klimmen en strijden voor verandering. Het is heel logisch om op deze manier het verbindend leiderschap om te zetten naar verbonden leiderschap. De waarde “verbinding” wordt gezien als een belangrijke waarde van de Nieuwe Economie. Wat daaraan vooraf gaat is het besef dat je zelf, als persoon of als organisatie, weliswaar alles in potentie in je hebt, maar niet alles tegelijkertijd kunt manifesteren. Dat wat je niet zelf voor elkaar krijgt, moet je elders halen.

Shaping New Economy doet aan zogenaamde Engaged Consultancy. Eén van onze diensten is het creëren van Verbonden Leiderschap door Nieuwe leiders en bestaand leiderschap letterlijk in verbinding te brengen en te begeleiden op een creatieve en speelse manier. Met lichtheid wordt alles makkelijker, ook een logge multinational door een transitie leiden.

Deel dit bericht